Matt Royal BLOG

Τρόφιμα για να κρατηθούμε ζεστοί τον χειμώνα


  • Blogpost


Οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, με βασικότερο λόγο για αυτό την αλλαγή του καιρού. Το ανθρώπινο σώμα έχει ομοιόσταση, δηλαδή μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία του σταθερή ανεξαρτήτως της εξωτερικής θερμοκρασίας. Τον χειμώνα λόγω του κρύου, χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να το πετύχει. Ακριβώς για αυτό παρατηρούμε ότι τις κρύες μέρες πεινάμε περισσότερο, με μια προτίμηση σε θερμιδικά πυκνά τρόφιμα.

Η ίδια η πέψη της τροφής παράγει θερμότητα αυξάνοντας τον μεταβολισμό κατά 10% μέσα στην επόμενη μισή ώρα, για αυτό και νιώθουμε αίσθημα ζέστης μετά από ένα γεύμα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως θερμογένεση. Μάλιστα τροφές με πιο πολύπλοκες χημικές δομές, όπως οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, παράγουν περισσότερη ζέστη καθώς το σώμα εργάζεται περισσότερο για να τις διασπάσει.

Ένας άλλος λόγος που νιώθουμε αυξημένο αίσθημα πείνας, είναι επειδή με την αλλαγή των εποχών επηρεάζεται ο κιρκάδιος ρυθμός μας. Βρέθηκε ότι τον χειμώνα αλλάζει η ισορροπία των ορμονών που ελέγχουν το σύστημα πείνας και κορεσμού και συγκεκριμένα της λεπτίνης, της γρελίνης και των γλυκοκορτικοειδών. Επιπρόσθετα, οι λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή της σεροτονίνης. Μία από τις λειτουργίες της σεροτονίνης είναι το αίσθημα κορεσμού που δίνει, αλλά είναι και η πρόδρομος ουσία για την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Τροφές για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ζεσταθεί εσωτερικά, είναι:

• Σούπες: Ότι κι αν περιέχουν, λαχανικά, βολβούς, όσπρια, άπαχες πρωτεΐνες, αυτά τα ζεστά πιάτα μας ζεσταίνουν μέσω τη διάχυσης της θερμότητας.
• Βρώμη: ένα ζεστό πιάτο κουάκερ ή πόριτζ στο πρωινό, μας χορταίνει καλύτερα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και της αργής διάσπασης της βρώμης ως σύνθετου υδατάνθρακα.
• Αποξηραμένα φρούτα: λόγω της αφυδάτωσης τους, μας δίνουν συμπυκνωμένη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο που είναι το προτιμώμενο σνακ όσων αθλούνται στο βουνό.
• Κόκκινο κρέας: πέραν από τις πρωτεΐνες που αργούν να διασπαστούν, περιέχει και σίδηρο που οξυγονώνει το αίμα. Τα άτομα με αναιμία συχνά αναφέρουν ότι υποφέρουν από κρύα άκρα
• Τσάι και ζεστά ροφήματα: ένας ωραίος τρόπος να φροντίσουμε την ενυδάτωση μας καθώς το χειμώνα μειώνεται το αίσθημα της δίψας.
• Μπαχαρικά: όπως το τζίντζερ, το κίμινο, το πιπέρι, η κανέλα, βοηθούν στην διατήρηση της θερμογένεσης

Η εποχικότητα είναι κάτι που χρειάζεται να χαρακτηρίζει τη διατροφή μας. Άλλωστε και το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με βάση αυτή. Ήδη έχει βρεθεί ότι επηρεάζεται ακόμα και ο ύπνος μας, καθώς οι άνθρωποι κοιμούνται μία ώρα παραπάνω και βιώνουν περισσότερο REM ύπνο τον χειμώνα από ότι το καλοκαίρι. Όταν το σώμα προετοιμάζεται για ύπνο, η θερμοκρασία του κορμού πέφτει. Έχοντας υπόψη τη θερμογενετική δράση της τροφής, θα έχουμε καλύτερο ύπνο εάν το τελευταίο γεύμα απέχει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κατάκλιση.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.