Καθώς ο χρόνος κινείται συνεχώς, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Κάθε εποχή έχει τις δικές της διαφορετικές για κάθε γενιά αξίες, συνήθειες και προοπτικές για τη ζωή. Αυτή η διαφορά ονομάζεται χάσμα γενεών. Πολύ συχνά, το χάσμα γενεών προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών γενεών, καθώς η άποψή τους για τον κόσμο έχει κατά το μεγαλύτερό της μέρος επηρεαστεί από τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας κατά την εφηβεία τους. Δυστυχώς, αυτή η διαφορά μεταξύ των μελών στο πλαίσιο της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει τριβές, συγκρούσεις και παρεξηγήσεις.
Οι έρευνες δείχνουν ότι: - Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο χάσμα γενεών είναι, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η τεχνολογική γνώση, ο τρόπος ζωής, οι κοινωνικοί κανόνες, οι πολιτιστικές αξίες, οι εργασιακές αξίες και οι τρόποι επικοινωνίας. - Μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των νέων και των γονέων τους παρατηρείται σε θέματα τεχνολογίας, τρόπου ζωής και σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. - Μέτριο χάσμα παρατηρείται σε τομείς κοινωνικών κανόνων και παραγόντων πολιτιστικών αξιών. - Χαμηλότερο χάσμα παρατηρείται στον τρόπο επικοινωνίας. - Το χάσμα μεταξύ των αγοριών και των γονέων τους είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το χάσμα μεταξύ των κοριτσιών και των γονέων τους. - Η ηλικιακή διαφορά επηρεάζει το χάσμα γενεών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικιακή διαφορά μεταξύ γονέων και παιδιών τόσο μεγαλύτερο είναι και το χάσμα.
Παιδιά και έφηβοι επηρεάζονται περισσότερο από την κοινωνία γύρω τους και καθώς ο κόσμος μας συνεχίζει να αναπτύσσεται και αλλάζει τα πράγματα σπάνια παραμένουν τα ίδια. Από την άλλη, οι γονείς έζησαν τα εντυπωσιακά εφηβικά τους χρόνια κατά τη διάρκεια μιας διαφορετικής και χρονολογικά παλαιότερης κουλτούρας.
Τί μπορούμε να κάνουμε; Να μερικές χρήσιμες ιδέες: - «Ανοιχτό μυαλό». Οι γονείς, επειδή κάποτε ήταν και οι ίδιοι παιδιά πολύ συχνά, νιώθουν ότι κατανοούν πλήρως το πώς σκέφτονται τα παιδιά τους. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος και ο τρόπος ζωής των γονέων όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά ήταν τελείως διαφορετικός από ότι είναι τώρα των παιδιών τους. Το να έχουν οι γονείς «ανοιχτό μυαλό» σε συνδυασμό με το να μην το «παίζουν ξερόλες» είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, οι γονείς χρειάζεται να έχουν υπόψη ότι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι αποδεκτά στην κοινωνία και ως εκ τούτου είναι αποδεκτά από το παιδιά τους όμως τα ίδια ακριβώς πράγματα μπορεί να μην ήταν αποδεκτά όταν οι ίδιοι οι γονείς ήταν στην ίδια ηλικία με τα παιδιά τους. - Επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να αφιερώνουν χρόνο και να ασχολούνται με τα παιδιά τους ώστε να μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με την καθημερινότητά τους, τις σκέψεις τους, το πως νιώθουν και τις τυχόν δυσκολίες τους. Αυτού του είδους η επικοινωνία βοηθάει τους γονείς να προσεγγίζουν με ενσυναίσθηση τα παιδιά τους. Παράλληλα, είναι εξίσου πολύ βοηθητικό για τα παιδιά, να γνωρίζουν ότι μπορούν να προσεγγίσουν και να εμπιστευτούν τους γονείς τους οποτεδήποτε και για οτιδήποτε θέλουν, κάτι που τελικά οδηγεί τους γονείς να νιώθουν μεγαλύτερη ηρεμία αφού δε χρειάζεται να ανησυχούν ότι τα παιδιά τους ενδεχομένως δεν τους εμπιστεύονται θέματα που είναι σημαντικά. - Ενεργητική ακρόαση. Οι γονείς είναι απαραίτητο να αφήνουν στα παιδιά τους το χρονικό περιθώριο ώστε να μιλήσουν χωρίς διακοπή και προκειμένου να ακούσουν αυτά που έχουν να τους πουν. Αν οι γονείς ακούν προσεκτικά τις σκέψεις και τις απόψεις των παιδιών τους, η σχέση και η επαφή μεταξύ τους βελτιώνεται κατά πολύ και έρχονται πολύ κοντά. Επίσης, οι γονείς που μαθαίνουν να ακούν τα παιδιά τους και ταυτόχρονα σταματούν να μιλούν μόνο οι ίδιοι κάνοντας διαλέξεις, ενθαρρύνουν τα παιδιά τους ώστε να τους ακούσουν και αυτά με τη σειρά τους. Άλλωστε, οι γονείς αποτελούν αρκετές φορές το πρότυπο μίμησης για τα παιδιά τους και με αυτόν τον τρόπο δίνουν το καλό παράδειγμα. - Άνευ ορών αγάπη και αποδοχή. Ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ γονέων και παιδιών, οι γονείς χρειάζεται να αποδέχονται και να αγαπούν τα παιδιά τους έτσι ακριβώς όπως είναι. - Συμβιβασμός. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους για πολλά θέματα, ανεξάρτητα από το πόσο στενή είναι η σχέση μεταξύ τους και γονείς και παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Ωστόσο, οι γονείς είναι προτιμότερο ορισμένες φορές να μπορούν να μάθουν να συμβιβάζονται όσο και όταν αυτό είναι δυνατό, παρά να προσπαθούν να αναγκάζουν τα παιδιά να σκέφτονται ή και να κάνουν ό, τι οι ίδιοι θέλουν. Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να μπουν όρια και ο συμβιβασμός έναντι της υπαγόρευσης είναι πιο αποδοτικός.
Όλες οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα και ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Έτσι μόνο θα γεφυρωθεί το χάσμα και δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση.
15-04-2021by Lefteris Konstantinidis
Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.