Η πρόσφατη επιδημία του κορονοϊού, έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Πράγματι, έχει φανεί ότι όσοι έχουν έναν οργανισμό πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, έχουν ηπιότερα συμπτώματα αν ασθενήσουν από τον ιό. Αυτή η γνώση, έχει οδηγήσει πολλούς σε βελτίωση της διατροφής τους αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ω-3 λιπαρών οξέων κτλ αλλά και στην λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία δείχνουν ότι βοηθούν σε πιο ήπια εξέλιξη της νόσου αν κάποιος ασθενήσει τελικά.
Μάλιστα οι συστάσεις του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας σε άτομα που νόσησαν από Covid-19, περιλαμβάνουν -εκτός από τα φάρμακα- την λήψη βιταμίνης D, C, ψευδαργύρου και μελατονίνης.
Το τελευταίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας που η μελατονίνη συστήνεται κατ’ εξοχήν για τη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού και τη βελτίωση του ύπνου.
Από τις αρχές της πανδημίας, άρχισαν να εμφανίζονται πρώιμες έρευνες, που έδειχναν μία συσχέτιση μεταξύ μελατονίνης και πιθανής ανάσχεσης της δράσης του ιού.
Εκεί φάνηκε, ότι πέραν της δράσης της στον ύπνο, η μελατονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ουσιαστικά λειτουργεί ως συντονιστής για να αποτρέψει τις ανεξέλεγκτες ανοσολογικές αντιδράσεις, που είναι και το βασικό πρόβλημα επιδείνωσης της νόσου.
Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν τα αποτελέσματα οφείλονται στη μελατονίνη καθαυτή, ή στο αποτέλεσμα της, δηλαδή έναν ποιοτικό ύπνο. Οι ερευνητές προσανατολίζονται προς το δεύτερο.
Ασθενείς που ανάρρωσαν από covid-19, αναφέρουν διάφορα συμπτώματα μεταξύ άλλων και αϋπνία. Αυτά, εικάζουν ότι οφείλονται σε φλεγμονές που προκαλεί ο ιός, σε κακή επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων ή σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Το θετικό είναι ότι όλες αυτές οι αιτίες είναι αναστρέψιμες, και ανοίγουν θετικές προοπτικές. Μέσα στους τρόπους ενίσχυσης του οργανισμού είναι και ο επαρκής ύπνος. Η κύρια λειτουργία του ύπνου είναι να διατηρεί λειτουργικά τα κανάλια της κυτταρικής επικοινωνίας στον εγκέφαλο.
Με τον εγκλεισμό, έχει επίσης περιοριστεί η έκθεση στον ήλιο η οποία παράγει μελατονίνη. Η λήψη όμως απλώς ενός συμπληρώματος και στη συνέχεια να παραμένουμε όλη μέρα σε μία οθόνη, δεν θα βοηθήσει. Αντίθετα, προτείνεται να επαναφέρουμε μία δομή στη μέρα μας, χτίζοντας ρουτίνες. Οπότε οι συστάσεις είναι αυτές που διασφαλίζουν έναν καλό και ποιοτικό ύπνο. Όπως να τηρούμε τις ώρες του ύπνου όλες τις μέρες, ανεξαρτήτως αν εργαζόμαστε ή όχι αυτό το διάστημα. Να προγραμματίζουμε περιπάτους, ιδανικά την ημέρα, ώστε να εκτιθέμεθα στον ήλιο. Να μειώσουμε τις ώρες μπροστά στο μπλε φως της οθόνης τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Και να υιοθετήσουμε μία υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή της μελατονίνης, όπως αμύγδαλα, καρύδια, γαλοπούλα, βρώμη, μπανάνα, ακτινίδια.
30-12-2020by Daphne Dalapa
Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.